Περιγραφη
Το μαχλέπι είναι ένα αρωματικό καρύκευμα που προέρχεται από τον πυρήνα των σπόρων της αγριοκερασιάς. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη Μέση Ανατολή και στις γύρω περιοχές.
Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική σε κουλουράκια, κέικ, βασιλόπιτα, τσουρέκια, ψωμιά, αλλά και σε κρέμες, κομπόστες και γλυκά που περιέχουν ξερά φρούτα. Ταιριάζει πολύ με γαρίφαλα, κανέλα, ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια), με ροδόνερο και με φρούτα όπως χουρμάδες και βερίκοκκα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική σε σοταρισμένα λαχανικά ή κρεμώδεις σούπες, ρύζι και σε πιάτα με καρότα ή κολοκύθα.
Για να μην εξατμιστεί το άρωμά του, διατηρούμε τους σπόρους μέσα σε ένα σφραγισμένο βάζο, σε ξηρό περιβάλλον. Για να δυναμώσουμε το άρωμα των σπόρων μπορούμε πριν τους κοπανίσουμε, να τους καβουρδίσουμε σε ένα ζεστό τηγάνι, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία.
Ιδιότητες:
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως το άσθμα, οι καρκινικοί όγκοι, το Αλτσχάϊμερ, η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.
- Έχει ηρεμιστική δράση και βοηθάει στο άγχος και την αϋπνία.
- Έχει αγγειοδιασταλτική δράση.
Τρόπος χρήσης: Σπάστε όσους σπόρους μαχλέπι χρειάζεστε στο γουδί. Συνήθως χρησιμοποιείται 1½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη ανά κιλό αλεύρι.
-
Προϊόν Συμβατικής γεωργίας Προέλευση ΤουρκίαΤρόπος Χρήσης Ζαχαροπλαστική,ΜαγειρικήΙδιότητες Άγχος, Αλτσχάιμερ, Αντιφλεγμονώδες, Αϋπνία, Βήχας, Ηρεμία