Περιγραφη
Η κανέλα είναι από τα πιο γλυκά καρυκεύματα που υπάρχουν στον κόσμο και έχει υπάρξει αγαπημένο συστατικό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η γεύση της χαρίζει γλυκύτητα και ζεστασιά στο φαγητό, στο τσάι και σε πολλά γλυκά, ενώ στην Ινδία αποτελεί βασικό μυρωδικό του τσαγιού.
Η κανέλα συναντάται σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής. Η Ινδονησιακή κανέλα (Cinnamomum cassia) προέρχεται από το δέντρο της κανέλας που αναπτύσσεται στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το χρώμα της είναι πιο σκούρο καφέ σε σχέση με την κανέλα Κεϋλάνης και η γεύση της αφήνει μία πιο ισχυρή γλυκύτητα. Συνδυάζεται με γαρύφαλλο, κάρδαμο, κόλιανδρο και μοσχοκάρυδο.
Ιδιότητες:
- Αντιοξειδωτική δράση. Η κανέλα περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, που καταπολεμούν τη ζημιά που κάνουν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό.
- Καταπολεμά τις φλεγμονές. Έχει έντονη δράση κατά των φλεγμονών είτε είναι προσωρινές είτε χρόνιες.
- Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας. Μειώνει τη χοληστερίνη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ η HDL χοληστερόλη παραμένει σταθερή.
- Μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στον οργανισμό, επιτρέποντας στην ορμόνη να δράσει και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.
- Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση.
- Η κανέλα εικάζεται ότι ωφελεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάϊμερ.
- Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο μιας και μπορεί να ενεργοποιήσει αντιοξειδωτικά ένζυμα και να εμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη καρκινικών όγκων.
- Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, καταπολεμά λοιμώξεις του αναπνευστικού και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Προσοχή! Να μην καταναλώνεται κατά την εγκυμοσύνη. Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική για το συκώτι.
-
Προϊόν Συμβατικής γεωργίας Προέλευση ΙνδονησίαΤρόπος Χρήσης Ζαχαροπλαστική,Μαγειρική,ΠρωινόΙδιότητες Ανοσοποιητικό, Αντιβακτηριακό, Αντικαρκινικό, Αντιοξειδωτικό, Αντιφλεγμονώδες, Διαβήτης (Σάκχαρο), Καρδιά, Κρυολόγημα, Μνήμη