Περιγραφη
Το γαρύφαλλο είναι το λουλούδι του δέντρου Caryuphyllete, το οποίο συλλέγεται όσο είναι μπουμπούκι και αποξηραίνεται. Μοιάζει με καρφάκι και έχει σκούρο καφέ χρώμα.
Το άρωμά του είναι χαρακτηριστικό και η γεύση του, ενώ αρχίζει γλυκά , καταλήγει σε πικάντικο, πιπεράτο κάψιμο. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται για να προσδώσει άρωμα και καυτερή γεύση, πρέπει όμως να αφαιρείται πριν το σερβίρισμα ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη. Ταιριάζει σε κοκκινιστά κρεατικά, στιφάδο, κόκκινες σάλτσες, ζωμούς κρέατος, ρύζι και σούπες.
Στη ζαχαροπλαστική ταιριάζει σε μηλόπιτες, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, μπισκότα, μελομακάρονα, πίτες, τάρτες και σιρόπια.
Ιδιότητες:
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως η ευγενόλη και η βιταμίνη C, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.
- Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για περιπτώσεις όπως κακοσμία του στόματος, πονόδοντος και ημικρανίες, αλλά και την σύγχρονη επιστήμη ως συστατικό σκευασμάτων τοπικής αναισθησίας και αντισηπτικής δράσης σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως βήχας, πονόλαιμος, συνάχι, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άσθμα, αλλά και σε τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις των ποδιών, δερματικές πληγές και δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.
-
Προϊόν Συμβατικής γεωργίας Προέλευση ΚομόρεςΤρόπος Χρήσης Ζαχαροπλαστική,ΜαγειρικήΙδιότητες Ακμή, Αντισηπτικό, Αφροδισιακό, Καρδιά, Μνήμη